Tips.
Het effect van teveel
informatie in een spot.
Heel veel informatie uit de koffer toveren in een radiocommercial werkt niet.
Het is zelfs veel negatiever dan bijvoorbeeld in print advertenties. Daar kan je er nog overheen kijken. Een radiospot die alles probeert te zeggen communiceert eigenlijk niets. Consumenten onthouden liever niets van de boodschappen dan zelf te moeten bepalen wat de belangrijkste mededeling is. Help ze een handje en breng uw radiospot terug naar één gedachte. De luisteraar zal je ervoor belonen.
Effectieve reclame zet een product of dienst in de spotlights.
Of uw spot nu grappig, serieus of actie-matig is, alles wat verteld wordt in een spot moet relevant zijn en uw product of dienst in het middelpunt plaatsen.Toch horen we regelmatig spots voorbij komen die met niet relevante zaken de aandacht proberen te trekken. Of nog erger, schreeuwerig een dienst op product verkopen.Sta je eindelijk in de spotlights ga je als merk tegen het publiek schreeuwen. Dat vinden consumenten al jaren niet meer leuk. Niet doen dus. Een effectieve spot zet het authentieke karakter van een merk op de voorgrond en verkoopt met stijl.
Radiospots met een creatief sterk marketing idee winnen.
Vandaag kunnen we het kort houden. Welke spots heeft u de laatste tijd onthouden. Spots die met te veel voordelen of spots met een verkoopidee? Bijvoorbeeld die 50 seconden lange Vodafone spots met Tijl Beckand. Vodafone zet zich af tegen zijn concurrenten. Niet door te zeggen dat ze beter zijn, maar door te bewijzen met een leuk idee. Tijl belt de verkoopafdeling en vraagt om het abonnement met die geweldige voorwaarden. Dat hebben ze niet. O, hij belde per ongeluk met de verkeerde. Hij moest Vodafone hebben. Wij komen op een simpele manier te weten dat ze beter zijn. En we zijn even vermaakt. Consumenten willen zoiets graag onthouden.
Hoe lang moet een radiocampagne eigenlijk zijn?
Deze vraag komt onder meer aan bod in ‘Radio Effect’, een onderzoek dat uitgevoerd is in opdracht van Kobalt, Radio 538, Noordzee FM en SKY radio. Voor dit onderzoek werden 3900 respondenten ondervraagd over 25 radiocampagnes. Uit dit onderzoek komt naar voren dat:
-Voor een optimale werking moet de doelgroep uw spot 7 maal ‘tegenkomen en horen’.
-Een ‘effectieve’ campagne periode is minimaal 1 á 2 weken.
-Tijdens de eerste 2 weken neemt de herkenning van een campagne met sprongen toe.
-Hoe korter de campagne is hoe belangrijker creatie is voor succes.
Met meer herhalingen koop je de zekerheid van meer succes.
Wat doet radioreclame eigenlijk voor uw merk?
Radioreclame zorgt voor 52% stijging site bezoek.
Onderzoek door RAB (2010) heeft aangetoond dat consumenten die naar radioreclame hebben geluisterd vaker de merknaam uit de radioreclame intypen bij online zoekgedrag. De gemiddelde stijging is maar liefst 52%.
Verkoopstijging van 50% mogelijk na radiocampagne.
Uit een onderzoek van CAWI en ZenithOptimedia in 2013 bleek dat na een radiocampagne de sales voor Beaphar maar liefst met 50% groeide. Prijspromoties van het eigen merk hadden ook een dempende werking op de verkoop bij concurrenten.
Radioadverteerders verdienen investering 7,7 x terug.
Maart 2014. Voor het eerst in de wereld is er onderzoek gedaan naar de effectiviteit van radioreclame en de ROI. Gemiddeld verdienen radio-adverteerders hun investering 7,7 keer terug. Meer lezen.
Onze spots voor de 1op de5 website waren goed voor 200.000 bezoekers!
Het was duidelijk te zien op de google grafiek. In de periode dat onze radiospots werden uitgezonden voor de website 1opde5 schoot het aantal bezoekers op de website als een raket omhoog. In zes weken tijd 200.000 bezoekers. Natuurlijk mede te danken aan onze charmante en relevante voice-over Goedele Liekens.
Radio zorgde met een relatief klein budget voor 50% groei in sales.
Beaphar adverteerde voor haar product Multi-X op de radio. In drie opvolgende maanden waarin de radiospots werden ingezet groeide niet alleen de naamsbekendheid maar ook de sales met 50%! Radio werkte dus. Ook voor Beaphar. Paul Snep, commercieel directeur Beaphar: “De behoefte aan anti-vlooien producten is het hoogst bij warm weer. Met radio is goed in te spelen op het weer en weersverwachting. De radiospots werden veelal ingezet bij warm weer. Dat maakte de boodschap relevant.”
Waarom mensen uw product of dienst kopen.
De consument veranderd sneller dan ooit. Toch sprak ik laatst met iemand over Abraham Maslov en z’n theorie uit 1943.. Maslow is nog steeds springlevend anno 2014. Volgens de behoeften hiërarchie van Maslow kopen mensen bepaalde producten of zoeken naar bepaalde typen informatie om in een behoefte te voorzien. Helder krijgen op welke plek in de Maslow piramide uw dienst of merk zich bevindt is het begin van een effectieve radiospot.
1. Lichamelijke behoefte
Deze categorie heeft betrekking op voedsel, water, slaap, seks, gezondheid en onderdak. Om in deze behoefte te voorzien bekijken mensen huizen, kopen ze kleding, laten ze boodschappen bezorgen, zoeken ze een tandarts of informatie over gezonde voeding.
2. Behoefte aan veiligheid en zekerheid
Op dit niveau zoeken mensen bijvoorbeeld naar informatienummers, GPS-systemen, informatie over evacuatie bij brand of overstroming, nood pakketen, brandblussers of een site als Buienradar.
3. Behoefte aan sociaal contact
Deze categorie duidt op onze menselijke hunkering naar liefde en om ergens bij te horen en heeft betrekking op producten en diensten die ons aantrekkelijker maken voor anderen. Denk aan facebook of twitter. Of het lidmaatschap van een fitnessclub.
4. Behoefte aan waardering of erkenning
Iedereen heeft behoefte aan zelfrespect en respect van anderen. Op basis van deze behoefte kopen we bijvoorbeeld sieraden, exclusieve wijnen en luxe kleding of zoeken we toprestaurants.
Niet weg zappen.
Ik ben gek op lijstjes dus dit lijstje wil ik u niet onthouden.
Het lijstje laat de reclameontwijking per mediumtype zien. Oftewel het zap gedrag van de consument. Radio reclame doet het niet slecht.
1.Bioscoop 8%
2.Radio 16%
3.TV 44%
4.Magazine 61%
5.DM 52%
6.Dagblad 68%
Effectiviteit radiospot is een samenspel tussen emotie en verstand.
Een onderzoek dat ik gisteren las. Mensen maken veel beslissingen met hun emotionele ‘oerbrein’ of het ‘lizzardbrain’ zoals die in veel marketingonderzoeken heet. Of met het verstand. Weinig consumenten maken een beslissing gebaseerd op slechts 1 van deze twee. Aandacht wordt getrokken met emotie en consumenten nemen een beslissing met het ‘verstand’. Goede radiospots spelen daarop in.
Neem radioreclame
serieus.
Wekelijks luisteren 5 miljoen Nederlanders naar radioreclame.
Een radiospot is dus ideaal om uw merk krachtiger te maken en
te laten groeien. Neem uw radioreclame serieus en zorg er wel voor dat uw communicatie goed aansluit bij de identiteit en het imago van uw onderneming. Zo maakt uw doelgroep kennis met een echt merk.
Zorg dat uw radiospot
een succes wordt.
Met elke radiocommercial komen consumenten in contact met uw bedrijf of merk? Is dit consistent of ‘ziet‘ uw doelgroep bij elke radiospot steeds een ander persoon voor zich? Zorg voor een campagne met een terugkerend campagne thema. Succesvolle spots passen perfect bij uw bedrijfskarakter en zijn consistent.
Alleen zo bouwt u aan een sterk merk.
Hoe krijg je je
doelgroep te pakken.
Vroeger was de naam gewoon direct marketing tegenwoordig op internet heet het 1 op 1 aanpak. Maar wat vroeger heel lastig was is tegenwoordig nog steeds lastig, namelijk de consument treffen voordat hij een aankoop gaat doen. Of verleiden tot een aankoop. Booking.com doet dat slim. Maar hoe is die consument eigenlijk op hun site gekomen? Daar is weer radio of tv reclame voor nodig.
Gerdi Verbeet bij
ons in de studio.
Dat was gezellig. Gerdi Verbeet heeft voor ons de spots voor de Nederlandse Veteranendag ingesproken.
Goedele Liekens sprak
voor ons in.
Ook heel leuk. De altijd charmante Goedele sprak voor ons een spot in voor de 1opde5 campagne. Ze zorgde voor 200.000 website bezoekers. Bedankt.
Positioneer jezelf in het hoofd van de consument.
We zijn het misschien vergeten in onze steeds snellere wereld van verkopen, maar ‘Positionering’ behoort nog steeds tot de essentie van het merk bouwen. Want, hoe word je nog gezien in een overvolle markt? Het boek van de uitvinders van ‘Positionering’ Ries & Trout staat nog steeds fier overeind in de boekenkast van RadioHeads.
Radio voordeligst om doelgroep te bereiken.
Altijd handig dit soort staatjes. In één oogopslag duidelijkheid wat het kost om 1000 personen binnen uw doelgroep te bereiken.
Elk merk verdient een radiospot met impact.
Welke radiospots heeft u onthouden de laatste tijd. De saaie ingeblikte radiospots, die u saai een product wilde verkopen? Of de spots die u lieten lachen, emotie opriepen of u een ander inzichten gaven? Precies. Waarom kiezen heel veel bedrijven voor middle of the road spots zonder emotie. Uw bedrijf is toch uniek? Waarom dan geen unieke radioreclame?
Hoe zit het met uw merkkracht?
Consumenten willen zekerheid voor ze tot actie overgaan. Pas als de consument uw merk van naam kent, durft men over te gaan tot een aankoop. Is uw ‘merkkracht’ groot genoeg om direct met verkopen te starten? Of moet u eerst werken aan naamsbekendheid? Wij denken graag mee over die verhouding binnen uw spot.
Elke marketing goeroe kan het u vertellen, merkkracht verloopt in 3 stappen:
1. Kennis (Ken ik dit merk?)
2. Houding (Hoe denk ik over dit merk?)
3. Gedrag (Alles is OK, ik ga tot aankoop over.)
Geen B2B maar H2H.
Business to Business is anders dan andere reclame uitingen. Tenminste dat krijgen we vaak te horen. “Nee, niet van die gewone woorden gebruiken. Het moet meer B2B, je weet wel”. Toch zijn de B2B’ers die we ontmoeten altijd hele leuke en gewone mensen.
Gewone humans zeg maar. Waarom willen ze tegen andere B2B’ers dan ineens B2B praten? Omdat iemand er ooit mee begonnen is. En iedereen denk dat het zo hoort. De tip is: denk niet Business to Business maar Human to Human. We zijn tenslotte allemaal mensen.
Val je gelijk op.
Radioreclame die werkt.
Eigenlijk is het heel simpel. Reclame die werkt, is reclame die mensen een goed gevoel geeft over een product, merk of bedrijf. Zelfs de meest rationele reclame communiceert alleen maar goed als die uiteindelijk resulteert in een goed gevoel. Gevoelens en emoties, kunnen een extra dimensie aan een product geven, positieve eigenschappen geloofwaardiger maken, een reclameboodschap interessanter maken en reclame effectiever laten werken.
Feiten en kennis zijn niet genoeg.
Reclame is de kunst van het overtuigen, heeft iemand eens gezegd. ‘Telling isn’t selling’, zeggen ze in Amerika. Feiten en kennis zijn niet genoeg om iemand te overtuigen. Vaak hinderen ze zelfs bij het overtuigen. Emoties kunnen hierbij helpen. Uit een studie blijkt dat emotionele waarden voor de meeste mensen zwaarder wegen dan informatieve waarden.
De 5 meest gemaakte fouten in een radiospot.
1.Klanten het gevoel geven dat je ze iets opdringt.
2.Zeggen wat andere adverteerders ook al zeggen.
3.Te ingewikkeld doen en teveel jargon gebruiken.
4.Emoties vermijden. (mensen vergeten wat je zegt, maar nooit welk gevoel je opriep)
5.Te veel clichés in een spot. (Marketing is de strijd tegen clichés)
‘Wat je zegt’
even belangrijk als
‘hoe je het zegt’.
Verkopen op de radio is sinds het internet compleet veranderd. Vroeger kwam je met een verkoopargument (USP) een heel eind.
Dat is nog steeds het geval als je een uniek product of aanbieding hebt. Bijvoorbeeld de laagste prijs, 1% hypotheekrente of levenslange garantie. Heeft u een uniek verkoopargument die uw concurrentie laat verbleken? Nee? Heeft u concurrent er wel één?
Jammer. Uw doelgroep heeft met google zo al uw concurrenten op een rijtje. Dan zit dan maar één ding op. Creativiteit gebruiken. Creativiteit bespaart niet alleen veel geld omdat ‘relevant opvallende’ communicatie gewoon meer opvalt en uw product uniek neer zet. Alleen maar hard uw aanbod communiceren helpt alleen als u de beste deal in de markt heeft.
Copywriting voor een radiospot gaat over.....
Copywriting voor een radiospots gaat niet over een verkooppraatje.
Copywriting voor een radiospots gaat niet over reclame.
Copywriting voor een radiospots gaat niet over branding.
Copywriting voor een radiospots gaat over mensen aanzetten iets te DOEN.
Effectieve radiospots.
In zijn boek ‘How brands grow’ is onderzoeker Professor Byron Sharp heel duidelijk over reclame. “The most effective ads don’t sell, but they do make people buy”. Een merk in het hoofd van de consument kan zorgen voor een aankoop, soms weken of maanden later. Instant opspringen en een aankoop doen komt vrij zelden voor. Tot die dezelfde conclusie komt Sarah Gagestein in haar boek “Denk niet aan een roze olifant’, dat gaat over de spychologie van onzichtbaar overtuigen. Zij haalt daar het mere exposure effect aan.
Aankopen die worden gedaan omdat we ooit een reclame hoorden of zagen.
Reputatie-Relatie-Ruil.
Laten we onszelf niet voor de gek houden, uiteindelijk gaat het in onze business wereld om verkopen. Om de ‘ruil’. Je geeft iets aan iemand en krijg daar wat voor terug. In de meeste gevallen is dat geld. Of consumenten een relatie met een merk aangaan hangt af van de reputatie. Ze vragen zich af: ken ik dit merk? wat weet ik van dit merk? Het hoogt haalbare is als een kennis, vriend of familielid het merk aanbeveelt. Een reputatie of naams-bekendheid bouw je op met reclame. Hoe snel de consument de stap van relatie naar ruil durft te maken maakt hangt af van de prijs en of hij het direct nodig heeft.
Een van de redenen daarvoor is dat marketing stijf staat van de clichés. Veel bedrijven in de zelfde branche kopiëren elkaar en zeggen vaak hetzelfde. Een paar minuten googlen levert 12 reisverzekeringen op waarmee je ‘zorgeloos op reis’ gaat en 86 ICT-bedrijven die zeggen dat ze de ‘ICT oplossing verkopen’.
Het voordeel is dat klanten snel begrijpen wat je bedoelt. Maar het nadeel is jammergenoeg nog groter: doordat de clichés zo overbekend zijn wordt je marketing eerder genegeerd door je klanten. Hieronder lees je waarom.
De meeste marketing is
niet onderscheidend.
Dat heeft te maken met ons onbewuste brein. Dat wil overleven. Daarom geeft het aan risicovolle dingen zijn volle aandacht en aan ongevaarlijke niet. Anders zouden we bij het schoenen strikken even alert zijn als bij parachutespringen. Clichés vermijden betekent dat het onbewuste brein automatisch in actie komt en aandacht geeft. Hoe los je dat op? Gewoon door iets unieks te zeggen over je bedrijf dat niemand kan zeggen. Bedrijven die dat doen gebruiken meestal geen marketingtaal. Dat hebben ze helemaal niet nodig. Want ze kunnen in simpele taal overtuigen wat ze uniek maakt.
Ons brein negeert wat bekend klinkt.